Trenger barnet mitt omega-3? 

Trenger barnet mitt omega-3? 

Et sunt kosthold er grunnleggende for oss alle uansett alder. Den raske veksten og utviklingen hos barn gjør det spesielt viktig med næringsrik mat.

Omega-3 og D-vitamin er næringsstoffer som er spesielt viktige for barns utvikling og vekst. Mange foreldre opplever at det er utfordrende å få barna til å spise nok av de matvarene som er rike på disse næringsstoffene. Norske helsemyndigheter anbefaler at vi spiser fisk til middag 2-3 ganger per uke. Videre er anbefalingen at barn fra 2-års alderen har et variert kosthold med mye frukt og grønt, grove kornprodukter og fisk samtidig som inntaket av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker begrenses.

Gutt som holder opp en nyfanget uer som henger i fiskekroken

Den raske veksten og utviklingen hos barn gjør det spesielt viktig med næringsrik mat. Dessverre viser kostholdsundersøkelser at fiskekonsumet blant nordmenn går ned. Spesielt barn og unge spiser for lite fisk til å få dekket behovet sitt for omega-3 og D- vitamin.

Omega-3 fettsyrene EPA og DHA er viktige i utviklingen av barnets hjerne og syn fordi fettsyrene er sentrale byggeklosser i oppbygging av nervecellene og de komplekse mekanismene i hjernen.

Trenger barnet mitt omega-3?

Omega-3 er viktig for barnets utvikling

Barnets hjerne er ikke ferdigutviklet ved fødselen. Det skjer en stor utvikling av hjernen i barnets første leveår. Hjernen regnes ikke som fullmoden før i 20-års alderen. I nerveceller rike på omega-3 fettsyrer går signalene raskere og nettverket av nerveceller fungerer mer effektivt. Dette er positivt for barnets kognitive evner som oppmerksomhet, hukommelsen og evnen til å lære.

Jente som skriver i en oppgavebok og har en flaske tran fra Arctic Superhealthpå bordet foran seg.

Omega-3 spiller også en sentral rolle for utviklingen av barnets syn. Utviklingen av øyet og synet stopper ikke ved fødselen, men fortsetter frem til barnet når 10-års alderen. For barn er synet viktig for utvikling, motorikk og læringsevnen.

Hvorfor er D-vitamin viktig for barn?

Helt fra de første levemånedene av er D-vitamin viktig for flere funksjoner og prosesser i kroppen. Barnet har behov for D-vitamin for at skjelettet skal vokse og utvikle seg normalt. D-vitamin er nødvendig for at kroppen tar opp kalsium fra maten og at det lagres kalsium i skjelettet. Får vi ikke i oss nok D-vitamin kan dette føre til et svekket skjelett.

D-vitamin er også viktig for opprettholdelsen av et normalt immunforsvar og normal muskelfunksjon i kroppen.

Solen er en viktig kilde til D-vitamin ved at sollyset fører til at det dannes D-vitamin i huden. Men spedbarn og barn skal beskyttes mot sollys. Lite sol og lange vintre i Norge fører til at D-vitamin behovet må dekkes fra andre kilder enn solen store deler av året.  Fet fisk er i likhet med tran gode kilder til D-vitamin. Skal du imidlertid få nok D-vitamin fra kostholdet må du spise fisk til middag hver dag.

Jente på toppen av et fjell med utsikt til Vega

Norske helsemyndigheter anbefaler daglig tilskudd av D-vitamin i form av tran eller D-vitamin dråper fra fire ukers alder.

Kan jeg gi D-vitamin istedenfor tran?

Mange foreldre velger å gi barna sine D-vitamin dråper istedenfor tran. Dette skyldes ofte problemer med at barnet gulper eller ikke liker smaken av tran. Inneholder det daglige kostholdet lite fisk blir da ikke barnets behov for de viktige omega-3 fettsyrene dekket. D-vitamin dråper inneholder ikke de viktige marine omega-3 fettsyrene kroppen trenger, men ikke produserer selv.

Arctic Omega-3 olje er en lukt og smaksfri tran, uten tilsatt kunstig søtningsstoffer fordi vi ikke behøver å kamuflere dårlig smak av fisk. Selv det mest selektive barnet tar derfor gladelig en skje tran hver dag.

Arctic Omega-3 olje er tran av ren skreileverolje naturlig rik på de viktige omega-3 fettsyrene EPA og DHA, samt D-vitamin. Norske helsemyndigheters anbefalte daglige mengde omega-3 og D-vitamin dekkes av den daglige dosen Arctic Omega-3 olje. Ingen dårlig samvittighet eller bekymring for om barnet spiser nok fisk til middag.

Foto av tranflaske fra Arctic Superhealth
Naturlig tran uten fiskesmak. Lystett flaske og tilpasset mengde slik at den gode kvaliteten holder til siste dråpe

Arctic Omega-3 olje er en tran som kan benyttes av hele familien, halv dose for barn mellom 0-12 måneder.

footerbilde
footerbilde
Arctic Superhealth

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

Motta vårt nyhetsbrev