SYNET

SYNET

Synet er ansett som en av våre viktigste sanser.

Den komplekse synssansen

Synssansen består av øyet, synsnerven, synsbanen og synssenteret i hjernen. Synet er evnen til å motta og registrere lys og bearbeide dette lysinntrykket for å danne seg et bilde av omgivelsene, både med hensyn til form, farge, kontrast og utstrekning.

Hjernen spiller en rolle for evnen til å se

Øyet er selve fundamentet for synet, men det er først når synssenteret i hjernen tolker nerveimpulsene fra netthinnen at man ser. Høyeste konsentrasjon av de flerumettede omega-3 fettsyrene EPA og DHA finner man i hjernen og i øyet. Netthinnen består av mer enn 60 % fett, hvor DHA utgjør over 20 % og er således en viktig komponent. Omega-3 fettsyrene er viktige næringsstoffer for utvikling, funksjon og vedlikehold av synet gjennom hele livet.

Synet i ulike livsfaser

Godt syn er viktig for helsen og livskvaliteten hele livet. For barn er synet viktig for utvikling, motorikk og læringsevnen. For eldre er godt syn viktig for god balanse, som igjen er en viktig faktor i forebygging av fallulykker.

Funksjonen til netthinnen er avgjørende for hvor skarpt vi ser omgivelsene. I den tidligste fasen i livet ser vi gradvis skarpere. Netthinnen og synet er ikke ferdig utviklet ved fødsel, men fortsetter utviklingen frem til 10 års alderen. I den eldre fasen av livet svekkes ofte synet, som følge av at sensitiviteten i synsreseptorene avtar, elastisiteten i linsen svekkes og evnen til å fokusere på nært hold avtar.

Foto av en flaske omega-3 olje fra Arctic Superhealth
5ml (=1ts) daglig bidrar til normalt syn

Et daglig inntak av 250 mg DHA bidrar til normal utvikling av synet hos spedbarn, og senere til å opprettholde synets normale funksjon hos voksne og eldre.

footerbilde
footerbilde
Arctic Superhealth

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

Motta vårt nyhetsbrev