KROPPENS IMMUNFORSVAR

KROPPENS IMMUNFORSVAR

Verdens mest intelligente forsvarssystem finner man i kroppen. Immunforsvaret omfatter både en beskyttelse mot å bli skadet eller smittet av sykdom og et forsvarsverk som prøver å reparere skader og bekjempe mikroorganismer som har kommet inn i kroppen og kan påføre den sykdom.


Det ytre og indre immunforsvaret

Immunsystemet deles opp i ytre og indre immunforsvar. Det ytre immunforsvaret består blant annet av huden, som er kroppens største organ. Huden har en rekke livsnødvendig oppgaver som blant annet å være en barriere slik at fremmede stoffer ikke trenger inn i kroppen, beskytte oss mot skadelig stråling, opprettholde konstant kroppstemperatur og hindre at væsker og salter fra kroppsvæskene tapes.

Om fremmedlegemene klarer å ta seg forbi det ytre forsvaret, vil det indre forsvaret – de hvite blodcellene – gå til angrep.

Det smarte immunforsvaret

Like viktig som å ha et godt immunforsvar, er det viktig å ha et smart immunforsvar. Et immunforsvar som finner balansen som trengs slik at det ikke feilaktig angriper friske celler og ødelegger disse og det vevet de tilhører, som ved autoimmune sykdommer.

Et balansert og godt immunforsvar

Vi ønsker et immunforsvar som er velfungerende og gjør kroppen motstandsdyktig mot infeksjoner og sykdom. For å oppnå et effektivt immunforsvar er det flere faktorer som spiller inn.

Sunn og næringsrik kost er viktig. Kroppen trenger riktig næring for å bygge nye celler og styrke immunforsvaret. Regelmessig fysisk aktivitet bidrar til å opprettholde et fungerende immunforsvar og gjør oss dermed mer motstandsdyktig mot eventuelle sesongbaserte sykdommer. Nok søvn kan redusere risikoen for infeksjoner.

D-vitamin tar vare på immunforsvaret

Når immunforsvaret gjenkjenner et fremmedlegeme som det gjerne vil kvitte seg med, spiller D-vitamin en nøkkelrolle. Immuncellene kroppen bruker til å drepe bakterier og virus, er avhengig av D-vitamin når de skal dele seg til flere og ta opp kampen mot fremmedlegemet.

D-vitamin dannes i huden når den blir utsatt for sollys, men solen på våre breddegrader er ikke sterk nok til at kroppen kan produsere tilstrekkelig med D-vitamin store deler av året.

Vi er derfor avhengig av å få D-vitamin også fra mat, som fete fiskeslag eller i form av omega-3 olje.

Omega-3 for et godt immunforsvar

For at kroppen skal få riktig næring til å bygge nye celler og styrke immunforsvaret må vi spise sunt og variert. Det skal i utgangpunktet være nok med helt vanlig mat, men det er mengden av de forskjellige matvarene som avgjør. Ofte er inntaket vårt av fisk for lavt. De offentlige kostholdsundersøkelsene viser at mange nordmenn, spesielt unge, ikke spiser nok fisk til at kroppen og hjernens behov for omega-3 fettsyrer dekkes. Dette kan rettes på ved å øke fiskeinntaket, men mange klarer ikke å gjennomføre dette i praksis av forskjellige årsaker. For å være sikker på at man tilfører kroppen nok omega-3 fettsyrer er det nok å ta en daglig skje med omega-3 olje av god kvalitet. Har man underskudd på viktige næringsstoffer over tid går dette utover immunforsvaret.

Foto av en boks omega-3 kapsler og en flaske tran fra Arctic Superhealth

Arctic Omega-3 olje er fersk tran som ikke smaker fisk. Den er av høy kvalitet og inneholder naturlig mye av de viktige omega-3 fettsyrene EPA og DHA samt vitamin D. Ingen oppstøt av fiskesmak.

footerbilde
footerbilde
Arctic Superhealth

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

Motta vårt nyhetsbrev