KROPPENS IMMUNFORSVAR

KROPPENS IMMUNFORSVAR

Verdens mest intelligente forsvarssystem finner man i kroppen. Immunforsvaret omfatter både en beskyttelse mot å bli skadet eller smittet av sykdom og et forsvarsverk som prøver å reparere skader og bekjempe mikroorganismer som har kommet inn i kroppen og kan påføre den sykdom.


Ytre og indre immunforsvar

Immunsystemet deles opp i det ytre og indre immunforsvaret. Huden er en del av det ytre immunforsvaret og er kroppens største organ. Den har en rekke livsnødvendig oppgaver. Huden er en barriere slik at fremmede stoffer ikke trenger inn i kroppen, beskytter oss mot skadelig stråling, opprettholder konstant kroppstemperatur og hindrer at væsker og salter fra kroppsvæskene tapes.

Om fremmedlegemene klarer å ta seg forbi det ytre forsvaret, vil det indre forsvaret – de hvite blodcellene – gå til angrep.

Det smarte immunforsvaret

Like viktig som å ha et godt immunforsvar, er det viktig å ha et smart immunforsvar. Et immunforsvar som finner balansen slik at det ikke feilaktig angriper friske celler og ødelegger disse og vevet de tilhører – som ved autoimmune sykdommer.

Et balansert og godt immunforsvar

Vi ønsker et immunforsvar som er velfungerende og gjør kroppen motstandsdyktig mot infeksjoner og sykdom. For å oppnå et effektivt immunforsvar er det flere faktorer som spiller inn.

Sunn og næringsrik kost er viktig. Kroppen trenger riktig næring for å bygge nye celler og styrke immunforsvaret. Regelmessig fysisk aktivitet bidrar til å opprettholde et fungerende immunforsvar og gjør oss dermed mer motstandsdyktig mot eventuelle sesongbaserte sykdommer. Nok søvn kan redusere risikoen for infeksjoner.

En tenåringsJente sitter ved et bord og tar en skje med tran fra Arctic Superhealth
En skje tran hver dag er nok for å dekke kroppens behov for de viktige omega-3 fettsyrene og D-vitamin

Omega-3 for et godt immunforsvar

For at kroppen skal få riktig næring til å bygge nye celler og styrke immunforsvaret må vi spise sunt og variert. Det skal i utgangpunktet være nok med helt vanlig mat, men det er mengden av de forskjellige matvarene som avgjør. Ofte er inntaket vårt av fisk for lavt. De offentlige kostholdsundersøkelsene viser at mange nordmenn, spesielt unge, ikke spiser nok fisk til at kroppen og hjernens behov for omega-3 fettsyrer dekkes. Dette kan rettes på ved å øke fiskeinntaket, men mange klarer ikke å gjennomføre dette i praksis av forskjellige årsaker. Tar du en skje tran daglig dekker du behovet for omega-3 fettsyrer.

Har du underskudd på viktige næringsstoffer over tid går dette utover immunforsvaret.

Arctic Omega-3 olje er fersk tran som ikke smaker tran. Den inneholder naturlig mye av de viktige omega-3 fettsyrene EPA og DHA i tillegg til ditt daglige behov for D vitamin. Den gir ingen sure oppgulp av fiskesmak.

D-vitamin tar vare på immunforsvaret

Når immunforsvaret gjenkjenner et fremmedlegeme som det gjerne vil kvitte seg med, spiller D-vitamin en nøkkelrolle. Immuncellene kroppen bruker til å drepe bakterier og virus, er avhengig av D-vitamin når de deler seg for å ta opp kampen mot fremmedlegemet.

D-vitamin dannes i huden når den blir utsatt for sollys. Men, solen på våre breddegrader er ikke sterk nok til at kroppen produserer tilstrekkelig mengde D-vitamin annet enn i sommermånedene.

Vi er derfor avhengig av å få D-vitamin gjennom maten vi spiser. Gode kilder er fet fisk som laks, makrell og sild eller tran.

Foto av en flaske omega-3 olje fra Arctic Superhealth
Arctic Omega-3 olje er tran med de viktige omega-3 fettsyrene og D-vitamin
footerbilde
footerbilde
Arctic Superhealth

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

Motta vårt nyhetsbrev