Hvorfor er god søvn viktig for immunforsvaret?

Hvorfor er god søvn viktig for immunforsvaret?

Vi sover nesten en tredjedel av livet. Hvorfor er naturen innrettet på en slik måte at vi sover bort en så stor del av livet?

Foto av CDC på Unsplash

Søvn har betydning for flere prosesser i kroppen som holder oss sunne og friske. Når vi får dekket søvnbehovet vårt har søvnen en gjenoppbyggende virkning på kroppen slik at den helbreder seg og forebygger.

Søvn styrker immunforsvaret

Søvn har avgjørende betydning for kroppens immunforsvar. Rikelig med søvn setter kroppen i stand til å danne stoffer som er viktige for immunsystemet. Sover vi ikke nok, blir kroppen for eksempel dårligere til å danne visse stoffer, slik som interleukiner, som er viktige for immunforsvaret fordi de formidler signaler mellom de hvite blodcellene i immunsystemet. Disse stoffene kontrollerer også styrken på immunreaksjonene i kroppen.

Stress påvirker søvn

Mann med lue, solbriller og stort skjegg ligger avslappet i en hengekøye som henger spektakulært til over en elv

Stress er en faktor som ofte er vanskelig å kontrollere og som for mange resulterer i søvnproblemer. Vi tenker gjerne at stress er udelt negativt for kroppen, men litt stress kan imidlertid ha den positive effekten at kroppen forbereder seg på å håndtere nye utfordringer. Tar stresset derimot overhånd og påvirker nattesøvnen over tid vil det påvirke kroppens immunforsvar. Når vi er stresset frigjør vi hormonet kortisol. Kortisol kan senke antallet celler i immunforsvaret som er ansvarlige for kroppens evne til å beskytte seg mot bakterier og virus. Dette kan få store konsekvenser for helsen vår. Det er kun kroppens immunforsvar som kurerer virus.

Søvn er gratis medisin – God natt, sov godt!

footerbilde
footerbilde
Arctic Superhealth

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

Motta vårt nyhetsbrev