Hvorfor er god søvn viktig for immunforsvaret?

Hvorfor er god søvn viktig for immunforsvaret?

Vi sover nesten en tredjedel av livet. Hvorfor er naturen innrettet på en slik måte at vi sover bort en så stor del av livet?

Søvn styrker immunforsvaret

Søvn har avgjørende betydning for kroppens immunforsvar. Rikelig med søvn setter kroppen i stand til å danne stoffer som er viktige for immunsystemet. Sover vi ikke nok, blir kroppen dårligere til å danne visse stoffer (slik som interleukiner) som er viktige for immunforsvaret fordi de formidler signaler mellom de hvite blodcellene i immunsystemet. Disse stoffene kontrollerer også styrken på immunreaksjonene i kroppen.

Stress påvirker søvn

Stress er en faktor som ofte er vanskelig å kontrollere og som for mange resulterer i søvnproblemer. Vi tenker gjerne at stress er udelt negativt for kroppen, men litt stress kan imidlertid ha den positive effekten at kroppen forbereder seg på å håndtere nye utfordringer. Tar stresset derimot overhånd og påvirker nattesøvnen over tid vil det påvirke kroppens immunforsvar. Når vi er stresset frigjør vi hormonet kortisol. Kortisol kan senke antallet celler i immunforsvaret og svekke kroppens evne til å beskytte seg mot bakterier og virus. Dette kan få store konsekvenser for helsen vår. Det er nemlig bare kroppens immunforsvar som kurerer virus.

Hva kan vi gjøre for å påvirke immunforsvaret?

Får du lite søvn for tiden? Stresser du mye med jobben eller livssituasjonen din? Har du i tillegg underskudd på viktige næringsstoffer over tid kan dette gå utover immunforsvaret.

Enkelte næringsstoffer er vanskeligere å sikre tilstrekkelig inntak av enn andre. Dette gjelder blant annet de viktige omega-3 fettsyrene og D-vitamin som du finner naturlig mye av i tran. Omega-3 fettsyrene spiller en viktig rolle for  hjernenhjertet og synet og D-vitamin bidrar til å opprettholde en normal funksjon av immunforsvaret. Tar du tran hver dag sikrer du deg nok omega-3 og D-vitamin.

footerbilde
footerbilde
Arctic Superhealth

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

Motta vårt nyhetsbrev