Hvorfor er omega-3 viktig for utvikling av barns hjerne?

Hvorfor er omega-3 viktig for utvikling av barns hjerne?

Allerede under svangerskapet er det viktig at du sørger for nok omega-3 i kostholdet ditt til å sikre en sunn utvikling av hjernen til barnet ditt.

Omega-3 er ekstra viktig for deg som er gravid

Utviklingen av hjernen begynner i svangerskapsuke 4 og pågår gjennom hele svangerskapet. Hjernen er det organet i kroppen som inneholder mest omega-3 fettsyrer. Fettsyrene benyttes til oppbygging av hjerneceller og støtteceller. Etter fødselen fortsetter hjernen å utvikle seg.

Men, kroppen produserer ikke omega-3 fettsyrer selv, de må tilføres via maten du spiser eller som kosttilskudd. Ditt inntak av omega-3 fettsyrer under svangerskapet er viktig for normal utvikling av hjernen til barnet ditt. Det er spesielt de marine omega-3 fettsyrene DHA og EPA som har vist seg å være gunstig for utviklingen av hjernen. Fettsyrer vi finner mye av i fisk og sjømat og i kosttilskudd som tran.

Anbefaler viktige omega-3 fettsyrer

Norske helsemyndigheter anbefaler gravide å inkludere omega-3 i kostholdet sitt og ellers følge de samme kostholdsrådene som resten av befolkningen. Men, helsemyndighetene råder gravide til å være oppmerksom på enkelte matvarer som kan inneholde mikroorganismer, fremmedstoffer eller miljøgifter som kan være skadelig for fosteret. Enkelte fiskearter er spesifikt listet opp. Dette har ført til at mange gravide ikke spiser nok fisk i svangerskapet og både mor og barn går glipp av de viktige omega-3 fettsyrene.

Et tilskudd av omega-3 i form av tran er et godt alternativ for deg som er gravid. Det er viktig å være selektiv i valg av tilskudd, spesielt når du er gravid. Velger du Arctic Omega-3 olje får du en ren, naturlig tran av skreileverolje fra Lofoten, uten transmak. Tranen er laget av norske råvarer og produsert i Norge. Arctic Omega-3 olje inneholder naturlig mye av de viktige omega-3 fettsyrene EPA og DHA og er renset og varmebehandlet for å utelukke mulige spor av miljøgifter. For å dokumentere den gode kvaliteten på tranen har vi som eneste leverandør av ren, naturlig tran sertifisert produktet hos det uavhengige kontrollaboratoriet LGC i Storbritannia. (Les om produksjonsprosessen her)

Omega-3 for god hjerneutvikling

Det dannes i gjennomsnitt 250 000 nye hjerneceller hvert eneste minutt gjennom svangerskapet. Omega-3 fettsyrene EPA og DHA er sentrale byggeklosser og spiller en viktig rolle i de komplekse mekanismene i hjernen. Disse omega-3 fettsyrene bidrar til en smidig membran og bedrer kontakten mellom nervecellene i hjernen. I omega-3 rike nerveceller går signalene raskere og nettverket av nerveceller fungerer mer effektivt. Forskning viser at omega-3 er viktig for barns læring og utvikling.

Hjernen fortsetter å utvikle seg også etter fødselen og gjennomgår en viktig utvikling den første tiden. Gjennom morsmelken får spedbarnet ditt den næringen det trenger, også omega-3 fettsyrer. Men, mengden omega-3 fettsyrer vil variere avhengig av kostholdet ditt og hvor mye omega-3 du får gjennom maten du spiser. For å bidra til normal utvikling av hjernen anbefaler norske helsemyndigheter gravide og ammende å ta tilskudd av omega-3 samt at man gir babyen tilskudd av omega-3 fra de er 4 uker gamle. For at ditt inntak av omega-3 skal bidra til normal utvikling av hjernen under fosterperioden og senere når du ammer barnet ditt må du innta 200mg DHA i tillegg til det anbefalte daglige inntaket av omega-3 fettsyrer for voksne på 250mg DHA og EPA. En daglig dose Arctic omega-3 olje tilsvarer 900mg DHA og EPA fettsyrer.

Hvordan sikre nok omega-3?

Hjernen regnes ikke som fullmoden før i 20 års alderen og trenger riktig næring for å utvikle seg optimalt. Spiser barnet ditt nok fisk, det vil si 2- 3 rene fiskemiddager hver uke, dekkes dagsbehovet for omega-3 fettsyrer. Det er viktig å være klar over at bearbeidede fiskeprodukter som fiskekaker og fiskeboller inneholder mindre fisk og dermed ikke tilsvarer et fiskemåltid med ren fisk. Noen barn går også gjennom perioder hvor de er mer småspiste og kresne i kostholdet, som gjør det vanskelig å vite om de får i seg nok omega-3 fettsyrer.

Dessverre viser det seg at bare 18 % av barn og unge i Norge spiser den anbefalte mengden fisk i uken*. Dette medfører at barnet går glipp av viktige næringsstoffer for blant annet utviklingen av hjernen.

Tran som kilde til viktige omega-3 fettsyrer

Tar du en dose (5ml=1teskje) Arctic Omega-3 olje når du er gravid får du i deg 900mg EPA og DHA fettsyrer daglig. Tranen inneholder også D vitamin, som er viktig for immunforsvaret ditt. Tran uten transmak for både deg og barnet ditt. Se produkter

Anbefalt dagsdose er 2,5 ml for barn mellom 0-12 måneder og 5 ml for voksne og barn over 12 måneder.

Foto av 3 flasker tran fra Arctic Superhealth

Arctic omega-3 olje er tran uten transmak for hele familien – også spedbarn


* Kostholdsundersøkelse utført av Ipsos i regi av Sjømatrådet.

footerbilde
footerbilde
Arctic Superhealth

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

Motta vårt nyhetsbrev