Om Omega-3

Om Omega-3

Kroppen trenger omega-3 for å fungere optimalt

Hva er omega-3?

Omega-3 er essensielle fettsyrer som kroppen trenger for å fungere optimalt, men som den ikke produserer nok av selv. Fettsyrene kalles essensielle fordi kroppen vår er helt avhengig av dem for å fungere optimalt. Omega-3 fettsyrene har mange viktige funksjoner i kroppen og nok inntak av slike fettsyrer bidrar derfor positivt til en god helse. Fettsyrene er spesielt viktig for hjernen, hjertet og synet.

Ulike typer omega-3

Vi deler omega-3 inn i vegetabilske og marine omega-3 fettsyrer. De vegetabilske omega-3 fettsyrene (ALA) får vi fra nøtter, frø og oljer. De marine omega-3 fettsyrene EPA, DHA og DPA får vi fra fisk og sjømat. Det er særlig de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA som har vist seg å være gunstige for helsen.

Omega-3 fettsyrene EPA og DHA finnes i samtlige celler i kroppen og spiller en viktig rolle for en sunn cellefunksjon slik at kroppen fungerer optimalt.

Kroppen kan omdanne ALA til EPA og DHA. Men denne prosessen er svært ineffektiv og vi får derfor ikke dekket behovet for EPA og DHA gjennom vegetabilske kilder. Vi må av den grunn tilføre kroppen de marine fettsyrene gjennom kosten.

Anbefalinger

Det forskes mye på omega-3 internasjonalt. Hvor viktig det er å få i seg nok omega-3 fettsyrer fremheves i mange studier verden over. Basert på dagens kunnskap anbefaler norske og nordiske helsemyndigheter at vi får i oss minst 1-2 gram omega-3 hver dag.

Kostholdsrådene fra Helsedirektoratet om å spise fisk til middag 2 til 3 ganger i uken og gjerne fisk som pålegg, hvor minst 200 gram er fet fisk, vil dekke dette behovet.

Til tross for et økt fokus på omega-3 fettsyrenes viktige rolle i kostholdet, får vi ofte ikke i oss nok av disse essensielle fettsyrene gjennom dagens kosthold. En teskje med tran vil dekke behovet.

Les mer om omega-3 fettsyrenes rolle i de forskjellige kroppsfunksjonene nedenfor.

footerbilde
footerbilde
Arctic Superhealth

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

Motta vårt nyhetsbrev