Derfor trenger du omega-3

Derfor trenger du omega-3
Skrevet av Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (Msc/Cand. scient klinisk ernæring)

Positivt for hjerte og hjerne

Omega-3 er fettsyrer du bør være bevisst på å få i deg nok av. Både fordi kroppen ikke klarer å lage nok omega-3 selv, slik at vi må det tilført gjennom mat eller tilskudd, og fordi omega-3 har mange viktige funksjoner i kroppen og bidrar positivt inn på helsen.

Foto av gutt og gordonsetter på fjellet Hatten på Grytøya. De nyter utsikten til Andøya

Forskjell på marint og vegetabilsk omega-3

Vi deler omega-3 inn i vegetabilske og marine omega-3 fettsyrer. De vegetabilske omega-3 fettsyrene (ALA) får vi fra nøtter, frø og oljer. De marine omega-3 fettsyrene EPA, DHA og DPA får vi fra sjømat og fiskeoljer. Det er særlig de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA som har vist seg å være gunstige for helsen.

Kroppen kan omdanne noe av de vegetabilske ALA fettsyrene til EPA og DHA, men denne prosessen er så ineffektiv at vi anbefales å spise sjømat og/eller ta tilskudd av marint omega-3 for å få i oss nok EPA og DHA. 

Gunstig for hjertet

Det forskes mye på omega-3, og viktigheten av å få i seg nok omega-3 fettsyrer fremheves i mange studier verden over. En stor mengde forskning tyder på at et høyt inntak av EPA og DHA gir lavere risiko for å få hjerte- og karsykdom1. I tillegg til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom, kan et høyt inntak av sjømat eller tilskudd av omega-3 senke dødeligheten blant de som allerede har hatt hjerteinfarkt. Det har også blitt vist at et høyt inntak av marine omega-3 fettsyrer er knyttet til lavere dødelighet generelt2.

Demper betennelse og reduserer kreftrisiko

Marine omega-3 fettsyrer har en betennelsesdempende effekt, og kan derfor være gunstig ved kroniske betennelsestilstander som atopisk eksem, gikt, inflammatorisk tarmsykdom, astma og psoreasis. Forskning tyder også på at de marine omega-3 fettsyrene kan beskytte mot kreft og gjøre kreftpasienter friskere ved å gi bedre appetitt, økt livskvalitet og føre til at kreftbehandlingen blir mer effektiv3.

Viktig for syn og hjerne

DHA-fettsyrene er viktig både for hjernen og synsevnen. Studier viser at det er sammenheng mellom mors inntak av DHA under svangerskapet og normal utvikling av hjernen hos fosteret. Noe forskning indikerer at barn som har lære og atferdsproblemer, kan ha et underskudd på EPA og DHA, og at tilskudd av disse fettsyrene kan forbedre både læreevne og adferd hos disse barna.

Jente tar tran fra Arctic Superhealth med skje

Forskning viser også at DHA bidrar til opprettholdelsen av hjernens normale funksjon gjennom hele livet. Det har blant annet blitt vist en sammenheng mellom demens og lave blodverdier av lange omega-3 fettsyrer.

Anbefalt inntak av omega-3

Basert på dagens kunnskap om viktigheten av å få i seg nok omega-3, anbefaler norske og nordiske helsemyndigheter at vi får i oss minst 1-2 gram omega-3 hver dag.

Gravide og ammende kvinner anbefales et inntak av minst 2-2,5 gram omega-3 (rundt 1 prosent av energiinntaket), hvorav 200 milligram (0,2 gram) er DHA.

Foto av 3 flasker tran fra Arctic Superhealth
En skje daglig gir deg 500milligram DHA og 400milligram EPA

Kilder:

  1. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2530286
  2. https://www.nature.com/articles/ejcn201572
  3. https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/very-longchain-n3-fatty-acids-and-human-health-fact-fiction-and-the-future/A82290148C78BB74723AF395561D9972
footerbilde
footerbilde
Arctic Superhealth

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

Motta vårt nyhetsbrev