Derfor er D vitamin viktig for deg

Derfor er D vitamin viktig for deg

D vitamin spiller en viktig rolle i immunforsvaret, og for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner. Solen er en viktig kilde til D vitamin. På grunn av lange vintre med lite sol i Norge er vi avhengig av å få vitaminet også fra andre kilder.

Viktig med nok D vitamin

D vitamin er viktig for mange ulike funksjoner i kroppen. En av de viktigste er at D vitamin sørger for at det tas opp nok kalsium i kroppen. Kalsium er viktig for oppbyggingen og vedlikehold av skjelett og tenner. Får vi ikke i oss nok D vitamin, klarer vi ikke å ta opp tilstrekkelig med kalsium i kroppen og avsetning av kalsium i beinvevet i skjelettet blir mangelfull. Dette kan føre til et svekket skjelett og risiko for benbrudd. D vitamin er også nødvendig for normal muskelfunksjon, immunforsvar og celledeling.

De viktigste kildene til D vitamin

D vitamin dannes i huden når den blir utsatt for sollys. Sollys er den viktigste kilden til D vitamin, men solen på våre breddegrader er ikke sterk nok til at kroppen kan produsere tilstrekkelig med D vitamin store deler av året. I tillegg til at man ikke vet hvor mye sol som skal til for å dekke D-vitamin behovet, vil ustabilt sommervær og tildekket hud og bruken av solfaktor 15 eller høyere hemme produksjonen av D vitamin i huden.

Andre gode kilder til D vitamin er fet fisk som sild, makrell og laks, fiskelever og fiskeolje. Enkelte matvarer, som meieriprodukter, er tilsatt litt D vitamin, men inntak av slike matvarer er ikke nok til å dekke kroppens behov.

Hvor mye D vitamin trenger man?

D vitamin er et fettløselig vitamin som lagres i kroppens fettvev og som kroppen så benytter ved behov. Utfordringen er å ha tilstrekkelig med D vitamin lageret i kroppen til enhver tid. For å unngå konsekvensene av for lavt nivå av D vitamin i kroppen, er det viktig å sørge for at man får i seg nok gjennom kosten og ved sollys.

Norske helsemyndigheter anbefaler et daglig inntak av D vitamin på 10 µg fra 4 ukers alder til 75 år, og 20 µg for eldre personer over 75 år.

Årsaken til at det anbefales tilskudd av D vitamin allerede fra 4 ukers alder er fordi nyfødtes D vitaminlager avhenger av morens D vitaminstatus. Og selv hos barn med et tilstrekkelig lager, vil D vitaminnivået falle raskt i løpet av de første seks ukene. Tilskudd med D vitamin er særlig viktig for fullammede barn, da morsmelken ikke inneholder tilstrekkelig med D vitamin, selv om mor tar tilskudd.

Ren tran med D vitamin

Det er vanskelig å vite om man faktisk får dekket behovet sitt for D vitamin gjennom kosten. Det viser seg at mangel på D vitamin er en av de vanligste ernæringsmanglene blant både barn og voksne i Norge.

Arctic Omega-3 olje er ren tran, naturlig rik på de viktige omega-3 fettsyrene og D vitamin. En teskje (5ml) inneholder den anbefalte dagsdosen med D vitamin (10µg) for opprettholdelse av normalt immunforsvar og skjelett.

footerbilde
footerbilde
Arctic Superhealth

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

© Arctic Superhealth AS
Org. nr. 917 966 710 MVA

Telefon: +47 913 91 008
Adresse: Grini Næringspark 3, 1361 Østerås

Motta vårt nyhetsbrev